Замовити консультацію



    Термозбіжна плівка для пакування широко використовується в різних галузях промисловості. Вона дає змогу швидко і надійно упакувати необхідну продукцію. Під впливом високої температури поліетилен скорочується, міцно охоплюючи товар.

    Поняття, властивості та характеристики:

    Плівка термозбіжна – це різновид пакувального матеріалу, який під впливом високої температури скорочується і набуває форми продукту, що в неї упаковується.

    Усадка становить від 30 до 80% при нагріванні до температури 130-180 градусів С˚. Термоусадка широко використовується для пакування харчових і нехарчових виробів на спеціальних пакувальних конвеєрах. Участь людини в технологічному процесі зведено до мінімуму.

    Товщина термозбіжної плівки залежно від виду може становити від 10 до 250 мкм за розміру від 5 см до 3.2 метра завширшки.

    Пакувальна термозбіжна плівка абсолютно безпечна для здоров’я, тому її можна використовувати навіть для пакування дитячих товарів.

    Термозбіжна плівка для пакування – багатофункціональний і затребуваний матеріал, оскільки:

    • зручний для пакування товару будь-якої форми
    • не збільшує вагу та об’єм товару
    • дешевше за картонну упаковку

    Забезпечує захист товару від:

    • механічних пошкоджень
    • грязьових і запорошених забруднень
    • руйнувань водою або хімічними продуктами
    • несанкціонованого розкриття

    До складу термозбіжної плівки ПЕ входять спеціальні світлостабілізатори. Вони забезпечують стійкість матеріалу навіть під впливом ультрафіолетових променів. Від кількісного вмісту світлостабілізуючих компонентів залежить якість і гарантійний термін використання.

    Всю термоусаджувальну плівку, що випускається, можна класифікувати на такі види:

    За видом вихідної сировини. Для виробництва можуть використовуватися ПО, що кристалізуються, ПВХ, полістирол, поліамід і ціла низка інших матеріалів. Найбільшого поширення набула термозбіжна плівка ПВД.
    За ступенем усадки. Розрізняють одновісно і двовісно орієнтовані плівки. Перші на 70-80% осідають у поздовжньому напрямку і на 10-20% у поперечному. Другі – в обох напрямках мають приблизно однаковий ступінь усадки.
    За товщиною. Залежно від пропонованих вимог товщина може становити від 10 до 250 мкм.
    За методом виробництва. Поділяються на одно і багатошарові.
    За типом полотна. Класифікуються на рукави, напіврукава і полотна.
    За сортом сировини: з первинних гранул виготовляють термоусадочну плівку вищого ґатунку, з додаванням гранул вторинного поліетилену – термоусадочну плівку другого ґатунку або “вторинку”. Термозбіжна плівка з первинної сировини міцніша й еластичніша, ніж із вторинної, але ціна на неї вища.

    Лідери зі споживання термоусадки – харчові та будівельні підприємства. Плівку використовують на пивзаводах, підприємствах з розливу безалкогольних напоїв, консервних заводах, молокозаводах, великих хлібопекарських виробництвах та інших сферах.

    Для кожного типу застосування використовується своя товщина термозбіжної плівки:

    Матеріал 20-50 мікрон використовують для пакування сувенірів, борошняних виробів, ковбасних виробів, птиці;
    Плівка 50-100 мікрон застосовується для групового пакування однотипних продуктів, пляшок тощо;
    Термоусадкою товщиною 100-200 мікрон упаковують великогабаритні штучні вироби або використовують її для штабельного пакування (угруповання партії товару на піддоні або іншій основі).